The Hope by Rajan Agrawal

The Hope by Rajan Agrawal

The Hope Hope is given different names;

Some call it expectation,
Others term it future relevance
Some others think it a measure of benefaction

To me Hope is the creation of Soul
That makes us feel pleasuresome
And leap with enthusiasm and glow
In past we have survived on hope

We surmise of future because of hope
Hope kills negativity inside
And fills us with calm and quiet.
Hope makes the bird fly

In search of food for young ones,
And material to build their homes
It is the hope that makes a bud,
Stay on the branch and bloom.

Trees lose their leaves with a hope
That one day it will be ladened with green hues.
Hope enlightens the life's gloormy thoroughfares
And makes us feel the freshness and warmth

Of the days ahead
Hope makes life go on
Life is a derivative of the function called hope
Hope is the prime excellence
Right from the day one is born.
                                                             

Answer the following questions in about 10-20 words:

1. What does hope kill?

Answer: Hope kills all negativity inside us. It fills us with calm and quiet.

2. Name the derivative and the function of hope.

Answer: Life is derivative and hope is function. Life is derived from hope so we can say hope is a function. Hope sustains our life.

3. How do the life’s thoroughfares appear?

Answer: Hope enlightens life’s gloomy thoroughfares. It makes us feel the freshness and warmth of the days ahead.

4. What does hope mean to the poet?

Answer: Hope is the creation of soul for the poet. It makes us feel pleasuresome and we leap with enthusiasm and glow.

5. From which day is one hope hopeful?

Answer: One is hopeful from the very one is born. It is the prime excellence in one’s life.


Answer the following questions in 20-30 words each:

1. What are the different names given to hope?

Answer: The different names given to hope are: expectation, future relevance, a measure of benefaction. The poet calls it the creation of soul.

2. What are the main functions of hope for human beings?

Answer: Hope makes human beings feel pleasuresome, fresh and warm, kills negativity, makes one calm and quiet, enlightens gloomy thoroughfares of life and makes life go on.

3. How has hope helped us in the past?

Answer: In past we have survived on hope. Hope has given us a reason to dream about our future.

4. Why does the bird fly?

Answer: The bird flies in hope to find food for its young ones and material to build its nest.

5. What is the effect of hope on gloomy ways?

Answer: Hope enlightens the gloomy ways of life. It makes us feel fresh and warm.


Answer the following questions in about 60-80 words each:

1. Write critical appreciation of the poem.

Answer: ‘The Hope’ is a beautiful poem composed by Rajan Agarwal. The poem describes hope and its various functions in not only human life but also in bird’s life. The poet calls hope the creation of soul and it makes us feel pleasuresome. He says that hope enlightens the gloomy paths of life. Hope ushers as a child is born. The poet says that even birds fly in the hope that they will find food for their young ones and material to build their nests. Hope has helped us in past and kills negativity in us to envisage a bright future.

The language of the poem is simple and inspiring. The rhyme scheme is abab.

2. Explain the major benefits of hope as described in the poem.

Answer: The poet calls hope the creation of soul and makes us pleasuresome. In past we had survived due to hope for a bright future. Hope enlightens our paths in the gloomy days. Hope kills negativity and fills us with calm and quiet. Hope makes life go on as it is the function of life. Hope is the prime excellence right from the day we are born.

Even birds fly in search of food and material to build nest filled with hope. Trees shed their leaves with a hope that one day it will be ladened with green leaves.

Stanza:

(A) In past we have survived on hope

We surmise of future because of hope

Hope kills negativity of hope

And fills with calm and quiet.

(a) How has hope helped us?

Answer: Hope has helped us in our survival in the past.

(b) What are two benefits of hope?

It kills negativity and thus fills our heart with calm and quiet.

(B) Hope makes life go on

Life is a derivative of the function called hope

Hope is the prime excellence

Right from the day one is born.

(a) What is the importance of hope in life?

Answer: Hope makes our life go on.

(b) From which day one is hopeful?

Answer: One is hopeful from the day one is born.

 



Comments

Popular posts from this blog

Vistas MCQ for Board Exam.

The Last Lesson by Alphonse Daudet

Keeping Quiet by Pablo Neruda